Rizeliler Dergisi | Rizeliler.com

Yılmaz KATMER
Rizeliler Dergisi (Eylül 2020)
Röportaj

YILMAZ KATMER İLE RİZE

Rize’nin eski siyasetçilerindensiniz. Rize’nin başlıca sorunları nelerdir?

Gelinen noktada çok ilerleme olmasına rağmen sağlıkta yeterli seviyede değiliz. Halen birçok branşta yine Trabzon’a veya başka illere gitmek durumundayız. Örneğin; yeni doğan ünitesi, çocuk servisi, plastik cerrahi, kadın doğum ve tüp bebek servisi gibi.

Yaş çayda müstahsil açısından zaman zaman sevindirici sürgünler yaşanıyor olsa da yasal olarak bu sevincin sürekli olması gerekmektedir.

Köylerin atık suları ile kanalizasyon bağlantıları mutlaka modernleştirilmelidir. Aksi halde heyelanlar çok acılar yaşatacaktır.

Doğalgazın merkeze yakın ve nüfusu 500’ün üzerinde olan köylere de bağlanması gerekmektedir.

Yazın meydana gelen vampir kelebek artarak devam etmektedir buna acilen çözüm bulunması lazımdır.

Topraklarımızın ıslahı ve verimliliğinin artması için organik gübreye dönülmesi lazımdır.

Turizmde daha ileri seviyede olabilme adına planlı turizm politikaları uygulanmalıdır.

Rize’nin sorunlarını bilen bir insan olarak, Rize yeterli yatırımı alabiliyor mu?

20 yıldır Rize’nin yatırımlarını inceleyen, içinde olan biri olarak yine 35 yıldır Rize’de mali müşavirlik yapan bir bilirkişi olarak açık yüreklilikle söylemem gerekiyor ki mega projeler diye adlandırdığımız;

Havaalanı bitmek üzere.

Ovit tüneli bitti, bağlantı yolları bitmek üzere.

Güney çevre yolu bitti. Birçok ihtiyacı karşıladı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi ve çok önemli fakültelerle 20.000 öğrenciye hitap etmektedir.

Çaykur başta paketleme fabrikası olarak üzere birçok fabrikada son sistem modernize edilmiştir.

Turizmde beş yıldız oteller, Ayder, Ovit ve Handüzü yaylalarında ciddi anlamda turist barındırmaya başlandı.

Sporda, her ilçede futbol sahası ile kapalı spor salonları ile iki adet yüzme havuzu, 11 köyde konuk evi ve sosyal tesisler, amatör sahaları ve modern Çaykur Rizespor tesisleri kazanılmıştır.

Eğitimde fen ve sosyal bilimlerce çok programlı okullar kazanılmıştır. Eğitimde orta öğretimde derece yapan şehir haline geldik. Araç ve gereç için imkânlar son derece üst seviyededir.

Adalette modern adliye sarayları bölge idari mahkemesi, açık ve kapalı cezaevi olarak iyi seviyeye getirilmiştir.

Ulaşımda devrim niteliğinde çalışmalar yapılmıştır. Biten sahil yolu, köylerde beton ve asfaltsız toprak kalmamıştır. ilçeler arazi yollar duble yol niteliğindedir. Salaha tüneli ile ilimizin içe doğru açılması planlanmıştır. ilçe ile beldeler arası yollar çok iyi seviyeye ulaşmıştır.

Birçok kamu kurumlarına ait il müdürlükleri, yeni ve modern il binası yapılmıştır. Afet bölge müdürlüğü ilimize kazandırıldı. TSE Rize bürosu hizmete açılmıştır.

Yeterli olmamasına rağmen katlı otopark ile açık otoparklar açılmıştır.

Kültür açısından birçok etkinliğin yapıldığı kültür sarayları yapılmıştır.

Rize’de siyaset yapmak zordur, Rizeli ile nasıl anlaşıyorsun?

Rize’nin cennet gibi bir yer olduğuna inanan, Rize aşığı birisiyim. 35 yıldır Rize’de mali müşavirlik yapmaktayım.

Rizelinin anatomisini çok iyi anlayan birisiyim. Rizeli insanım aldatmayacaksın, doğruyu söyleyip, sevecen olacaksın. Yalan söyleyip altınla kaplasan bile sana inanmaz. Rizelilere inanıp onları insan yerine koyarsan eğer seni baş tacı yapar. Ailece Rizeli olmaktan, Rize de yaşamaktan, Rize de öleceğimden mutluluk ve gurur duyuyorum.

Havaalanından sonra, hızlı tren için ne tür çalışmalarınız var?

Rizelinin en büyük özelliği burada yatıyor. Ovit tüneli bağlantı yolları daha bitmeden, havaalanı daha çalışmaya başlamadan bunları aldık diyor. Acilen bölge için hızlı tren olması noktasında lobi çalışması başlattı. Rize’ye mutlaka bir hızlı tren müjdesi yakında verilecektir. Rizeli kendini yöneten, ona inanan, sevdiği kıymetli cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a güveniyordur.

Rizeli siyasetçileri yeterli buluyor musunuz?

Öncelikle şunu ifade ekmek isterim. Her dürüst, başarılı, adaletli olan Rizeli hemşirelerim kendi alanları ile ilgili ülkesine ve şehrine fedakârlık yapması lazımdır. Siyasete, hastaneye, kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerinde görev alması gerektiğine inanıyorum. Hep karşı taraftan beklemek ve eleştirmek bize yakışmaz

23 Kasım 2001’de ilk defa adalet ve kalkınma partisinde en verimli iş yapma zamanında siyasete üst düzey yönetici olarak göreve başladım. 24 Mayıs 2009′ a kadar geceli gündüzlü çalıştık. Siyasetçilerin iyiliğini ve kötülüğünü vatandaş sandıkta değerlendiriyor. Benim inancım her siyasetçi hizmet etmek için görev almakta. Art niyetli olanları da halkımız sandığa gömmektedir.

Rizede bulunan devlet kurumlarının başında genelde Trabzonlular olduğu söyleniyor ne derece doğrudur?

Nüfusu 100.000 kişinin altında veya büyükşehir olmayan iller, kendi şehirlerine memur olarak tayin edilmiyor. Bu bağlamda yakın illerinde görev alıp hafta sonları silahı rahim yapmaktadırlar.

Rizeli bürokratlardan da üst düzey Trabzon, Artvin ve diğer komşu illerde görev yapanlar vardır. Kaldı ki bölgesel milliyetçilik olumlu işlerde kullanıldığında faydalı hizmetler gelir. Örneğin Ovit tüneli yapımı bu birliktelik sonucu gerçekleşmiştir. Önemli olan nereli olması değil ne kadar verimli olduğudur.

Yıllardır Türkiye’yi yönetenler Rizeli olmasına rağmen yatırımlar genelde Trabzon’ a gidiyor. Rize her zaman Trabzon’un gölgesinde kalıyor bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

Bu söylem inanıyorum ki çok az bir azınlığın çıkardığı olumsuz seslerdir. Trabzon ili büyükşehir statüsündedir. Ve nüfusu 700.000 kişinin üzerinde, coğrafi açıdan gelişmeye meyil bir yapıdadır. Gelinen noktada Trabzon’da ne var da Rize de yoktur. Bizlerde küçükken aynı söylemleri duyar söylerdik, işin içine girince hiçte öyle olmadığını gördük. Trabzon ilinin her zaman önde olduğu alan sağlıktır. Sağlıkta çok eski geçmişi vardır. Kapasite olarak da bölge niteliğinde olduğu için ihtiyaçlara cevap verme adına gelişme sağlamaktadır.

Rize’mizin tek geçim kaynağı çay Rizeliyi yeterince tatmin ediyor mu? Çay ürününün sorunları ve sizce çözümleri nelerdir?

Yıllardır çay mahsulü Rize ili için en büyük nimettir. Hem müstahsil hem de çalışan için maddi ve manen ailelere büyük katkı sağlamaktadır.

Ürünler arasında zahmetsiz kolay, değerli başka bir ürün yoktur. Bu nimetin kadrini kıymetini bilmiyoruz. Herkes yatarak çaydan geçim sağlamaya çalışıyor. Yabancı uyruklu kişiler bizden daha çok çayın kıymetini bilmektedir. Çayı hisselere bölünmesi çaya verilen değeri de azaltmaktadır.

Çayın daha verimli ve kaliteli ürün alınması için çaylıkların yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Kesinlikle çay tarımı yapılırken esnafa uygun hasat edilmesi gerekiyor ki çıkan Kuruçay kaliteli olsun. Çayda büyük miktarda ekonomik ve sosyal içerikli bir ürün olmasına rağmen halen bir kanunu yoktur. Yönetmeliklerde yönetim sağlanıyor.

Rize de bulunan sivil toplum örgütlerinden ziraat odası çay borsası vs. ne iş yaparlar? Görevleri nelerdir, çay cüzdanlarından kesilen milyonlar ne olmaktadır? Yıllardır hep aynı yönetici ve başkanlar neden değiştirilemez?

Kanunlarla kurulan dernek, vakıf ve odaların organlarının seçilmesi yaptığı faaliyetlerde kanunla düzenlenmektedir. Bu yönetim anlayışı mutlaka etik kurallar içerisinde bakıp toplumun hassasiyetleri göz önüne alarak yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bir gün milletvekili veya belediye başkanı seçilirseniz neler yaparsınız? Rize için projeleriniz nelerdir?

Rize’de en büyük proje; sağlıklı, huzurlu mutlu bir yaşam sürmesi için ortam hazırlamak. Rize’ye ve Rizeliye hizmet etmek için illa da bir makamda bulunması gerekmiyor. İnsan sevdiği için elinden geleni yapması lazım.

Rize’nin fiziki ve maddi birçok projesinin temeli atıldı veya bitmek üzeredir.

İlimizin en büyük eksikliği huzurun olmamasıdır. İnsanlar birbirinin arkasından kuyular kazmasıdır. Büyüğün küçüğüne sevgi, küçüğün büyüğüne saygısı azaldı. En büyük tehlike bu sevgi ve saygı eksikliğidir.

Fıkra tadında birkaç hatıranızı anlatır mısınız?

İlk olarak; Çok eşlilik konusunda sohbet ederken saygın birisinden bu konuda yardım istendi.

Efendim dedi, ikinci eşe ihtiyacım var ama birincisini nasıl halletmem lazımdır der. Cevaben; o çok kolay öyle bir ikinci eş al ki birinciyi o halletsin dedi.

İkinci olarak; Rize ilimizin bir ilçesinde arı zehirlenmesi ile ölen bir kişinin cenazesine katildik. Cenaze namazına geçmeden önce alınan helallik öncesi mevtanın ağzından sulu balon çıkmaya başladığını gördüm. Ben mevta nefes alıyor diye bağırdım. Herkes toplandı. Orda bulunan bir doktor kontrol etti. Arı zehirlenmesi ile ölen kişinin ağzından böyle baloncuklar çıkabileceğini söyledi. Ama ben yine durduğum yeri değiştirdim.

Üçüncü olarak; Bir arkadaş grubu ile İstanbul’a maça gidiyoruz. Bir otele konaklamak için gittik. Arkadaşlardan bir tanesi eldeki anahtarın giriş elektrik anahtarına koyulmadan ışıkların yanacağını bilmiyordu. Tam 10 dakika şalter aramakla geçiriyor. Yardım almaya da utanıyor. Çare bulamayınca karanlıkta yatağına giriyor. Sabah olunca bize sorduğu ilk soru sizde elektrik var mı idi.

12) İstanbul’da bulunan sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına katılıyor musunuz? Çalışmaları nasıl buluyorsunuz?

Yapılan çalışmalardan ötürü öncelikle teşekkür ediyorum. En azından bir araya gelip beraber hareket etme anlayışı iyi bir adimdir. Aynı birliktelik ilimizde yoktur.

Daha verimli çalışma yapabilirler ve çalışmaları asla ticari zihniyet gütmemesi lazımdır. Birliktelik kullanılarak Rizeli ehliyeti liyakatli kişileri üst makamlara getirmek için lobi çalışması gerekmektedir.

Rize günleri adi altında yapılan faaliyet tanıtımdan çok ürün pazarlaması ve ticari alana çevrilmiştir. Ürünlerin büyük bir miktarı da Rize patentli değildir. İlin dışında yaşayan Rizeli hemşerilerimiz ilimizin siyasi ve kültürel değişimine ve dizayn edilmesine yetkililerden çok etkili oluyorlar. Aslında ilimiz bu konuda büyük ivme kazanmıştır. il belediye başkanlarının bu konuda en büyük örneğidir.

Son olarak Gündoğdu sakini olarak her zaman ve zeminde bölgemden gurur duydum. Rizeliler.com gibi faaliyetlere de imza atan kıymetli arkadaşlarımı da yürekten tebrik eder çalışmalarınıza üstün başarılar dilerim.

Videolar
İletişim Bilgileri
Web Sitesi
E-Posta
Adres
Telefon
EtiketlerEylül 2020, Rizeliler Dergisi, Röportaj, Siyasetçiler
Sosyal Medya Bağlantıları