Rizeliler Dergisi | Rizeliler.com

Celal ERDOĞAN
Rizeliler Dergisi (Ağustos 2012)
Röportaj

RİDEF’İN BAŞKANI CELAL ERDOĞAN FEDARASYON İÇİN HEDEFLEDİKLERİNİ ANLATTI

Röportaj : Rizeliler Dergisi (Ağustos 2012)

Rize Dernekler Federasyonu’nun 20 Mayıs’ta yeni başkanı olan Celal Erdoğan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisini daha yakından tanıma fırsatı bulurken RİDEF ile ilgili hedeflediklerini öğrendik. RİDEF Başkanlığında yeni bir isim olan Erdoğan, planlarını ve başkanlığı sürecinde gerçekleştirdiklerini bizimle paylaştı.

Celal Erdoğan kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1971 Rize Güneysu’da doğdum. İlkokul ortaokul ve lise tahsilimi Rize’de yaptım. Daha sona İstanbul Teknik Üniversitesi uçak mühendisliği bölümünü kazandım. 1993 yılında tamamladım üniversite hayatımı. Otomotiv yan sanayinde ve en son otomotiv sanayinde sekiz yıl çalıştım. 2004 yılından sonrada kendi şirketimi kurdum. Üç arkadaşımla beraber harita imar ve inşaat işleriyle uğraşan firmamızı kurduk.  Evliyim ve üç erkek çocuğu babasıyım.

Sizin siyasetin içerisinde olduğunuzu biliyoruz. Siyasete girişiniz nasıl oldu?

Başbakanımızı daha önceden tanıyorduk. Hem Rizeli oluşuyla, hem Güneysu’lu oluşuyla hem de bize yakın oluşuyla tanıyorduk. Kendisinin bir parti kuruşuyla bizde bir katkımız olsun istedik ve kurucu olarak başladık. Daha sonra ilçeye geçtik. Ümraniye İlçe Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüm.

RİDEF Başkanlığı süreci nasıl gelişti?

Aslında siyasetle uğraşanlar daha çok sivil toplum kuruluşlarına destek veriyor. Bizde o anlamda destek verdiğimiz için arkadaşlar tanıyorlardı beni. Daha önceki genel başkanımız Ahmet Bey Yalova’ya İl Milli Eğitim Müdürü olunca böyle bir teklif geldi. Bende yapabileceğim birey varsa memnuniyetle kabul ettim. Aklımda olan bir şey değildi federasyon başkanı olmak. Çevremdeki insanların talebiyle buralara geldik ama tabi Rizeli insanlarımıza hizmet etmek önemlidir diye düşündüm.

RİDEF Başkanı olarak daha yeni sayılırsınız ama bu kısa sürede yaptığınız değişiklikler var mı? Neler yapmayı planlıyorsunuz?

RİDEF 27 derneğin üyesi olduğu bir Rize federasyonu. Bu anlamda büyümüşlüğünü ve gelişmişliğini bir anlamda tamamlamış. Tabi ki daha adım atması gereken noktalar var. Daha üye olmayan derneklerimiz var. Şuan da on adet üye olmayı bekleyen derneğimizde var. Böylece tek çatı altında birleşmiş olacağız. Rize Dernekler Federasyonu sadece İstanbul’a bağlı bir şey de değil. Tüm Rize derneklerini bir araya toplamaya planlıyoruz. Derneklerimizi aktif hale getirip birlikte iş yapabilmekte önemli. Bundan önceki yetkililer federasyonumuzu belli bir noktaya getirmeye çalışmışlar. Bize düşen federasyonu daha üst bir noktaya taşımak. Kurumsallaşma anlamında da adımlar atıyoruz.

Kurumsallaşma adına adımlar atıyoruz dediniz. Nedir bu adımlar?

Bir mail ve mesaj havuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Artık haberleşmeler teknoloji aracılığıyla oluyor. Gerek üye olan derneklerimizin bilgilerini almak gerekse de etrafımızdaki insanların bilgilerini almak anlamında bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmayı Ekim ayına kadar bitirmeyi planlıyoruz. Bu konuyu önemsediğimiz için buradan başladık işe. Bu çalışmamız dernekler içinde örnek oluyor. Derneklerin bir araya geldiği bir federasyon kendi içindeki kurumsallığı derneklerine de aktarabilmeli. Bunun için en önemli eksiklerimizden birisi de İstanbul’da fiziki mekan. Bunları da zaman içerisinde çözebileceğini düşünüyoruz.

Bahsettiğiniz mekanı tarif edebilir misiniz? Hangi özelliklere sahip olması gerekli?

Rizelilerin rahat bir şekilde gelebileceği, kendini rahat ferah hissedeceği, derneklerin belli faaliyetlerini yapabilecekleri, bizimde federasyon olarak faaliyetlerimizi yürütebileceğimiz bir yer olarak düşünüyorum. Rizelinin bunu yapabileceğine de inancım tam.

Peki federasyon olarak yapmak istedikleriniz nelerdir?

Derneklerde bir değişim olmasını hedefliyoruz. Dernekler yaşayan bir organizma. Sonuçta bir emek var işin altında. Bunları belli bir noktaya çekmemiz lazım. Onları işin içine katarak, motive ederek, dernekleri oluşturan kişileri fazlalaştırarak belli bir noktaya getirmeye gayret ediyoruz. Seçimlerin mayıs sonuna gelmesi nedeniyle yapmayı düşündüğümüz işler açısından istediğimiz ortamı bulamadık. Eylül ayından sonra, insanlarla daha çok bir araya gelerek bunu hayata geçirmeye çalışacağız.

Bu kısa sürede neler yaptınız?

Belli konu başlıklarını belli insanlara bağlayarak o insanların sorumlu olmasını sağladık. Kurumsallaşma adına attığımız bir adımdı. Genel başkan yardımcılarının ilgilendiği belli alanlar var. Yıllık bir plan hazırlamak için bir çalışma yapıyorlar. Bunun sonucunda da ne zaman kimin ne iş yapacağını takip edebiliyor olacağız. Dernek başkanlarının yapacağı organizasyonlardan da haberdar olup diğer dernekleri bilgilendiriyor olacağız. Böylece bütün dernekler yapılan faaliyetlerden haberdar olmuş olacak.

Ne tür faaliyetlerden bahsedebiliriz?

Eğitim anlamında, kültürel anlamda, tanıtım anlamında ve birbirini bilinçlendirme bilgilendirmek anlamında sempozyumlara kadar birçok organizasyon olacak. Özellikle insanların bilinçlenmesi ve topluma fayda sağlaması anlamında, hatta sadece Rizeliler’e yönelik olmayan, İstanbul’da yaşayan 81 vilayetten insanı da içine katabilecek organizasyonlar planlıyoruz.

Federasyon olarak yaşadığınız sıkıntılar var mı?

Benim en çok sıkıntı çektiğim konulardan bir tanesi dedikodu. Dedikoduyu bir kenara bırakıp neyi yapabiliriz diye konuşmuyoruz. İnsanların hayatında en büyük sıkıntı şuan da bu. Bu ülkeye ne katabilirim diye düşünmektense,  ne eksik diye bakıyorlar. Hep beraber bir şeyler yapmak istiyorsak dedikoduyu, olumsuz eleştirileri bir kenara koymak gerekir. Yoksa bu iş motivasyon düşürür ve yaptığımız işi rutin hale getirir.

Videolar
İletişim Bilgileri
Web Sitesi
E-Posta
Adres
Telefon
EtiketlerAğustos 2012, Ridef, Rizeliler Dergisi, Röportaj
Sosyal Medya Bağlantıları